In het kort
Arpentus heeft van Voskuilen Groep begeleid bij aankoop aan SPIE Kabel- en Leidingtechniek

Door mensen, voor mensen. Dat is de slogan van het Woudenbergse Van Voskuilen. En dat was óók de leidraad bij de overname van SPIE Kabel- en Leidingtechniek in Meppel. Het team van dit bedrijf gaat een veelbelovende toekomst tegemoet. Arpentus begeleidde Van Voskuilen bij de aankoop. Kwestie van teamwork.

Er mogen dan ruim driehonderd medewerkers op de loonlijst staan, Van Voskuilen is een echt familiebedrijf. Het hoofdkantoor staat tot eind 2022 op de plaats waar het in 1964 allemaal begon. In een loods staat de Lanz tractor waarmee de oprichter Dik van Voskuilen zijn eerste klusjes uitvoerde: een sleuf graven. “We zijn uitgegroeid tot een infrabedrijf dat in opdracht van energiebedrijven en waterleidingbedrijven leidingen en kabels aanlegt en onderhoudt, als ook regelstations bouwt”, zegt algemeen directeur Albèr van Ee. Directeur Jacco Bol (belast met finance, IT en HRM) mag dan geen familie zijn, de teller staat bij hem inmiddels op 27 dienstjaren.

Strategische groei

Van Ee en Bol zijn samen verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. In een markt die booming is. “Door de energietransitie is ons werk actueler dan ooit. Jarenlang zijn we gestaag gegroeid. Mensen aannemen, en dan stabiliseren. Uitbreiden, en weer stabiliseren. De contracten die we krijgen, worden echter steeds groter. Daarom hebben we vorig jaar met de familie besloten dat we de komende jaren substantieel gaan groeien. Alleen dan kunnen we als zelfstandig familiebedrijf een rol als hoofdaannemer blijven spelen.”

Zuinig op de cultuur

De geambieerde groei zou Van Voskuilen niet kunnen realiseren door autonoom te groeien. Na rijp beraad besloot de directie op zoek te gaan naar een te acquireren partij. “Geen grote partij die we vervolgens moeten integreren. We zijn zuinig op onze cultuur als familiebedrijf”, zeggen Van Ee en Bol. Tja. Dát is typisch Van Voskuilen. Maar wat voor partij dan wel?

Mooie kans

Het antwoord kwam onverwacht toen Van Ee hoorde dat SPIE Kabel- en Leidingtechniek te koop stond. Het specialisme van het bedrijf, gas- en warmteleidingen met een flinke capaciteit, paste niet helemaal binnen de strategie van SPIE. Voor Van Voskuilen daarentegen een complementaire dienst. “Het balletje ging snel rollen. We ontvingen een memorandum en zaten kort daarna aan tafel om kennis te maken. Algauw bleek dat SPIE voor een koper ging waarbij de achttien medewerkers zich thuis zouden voelen. Dat uitgangspunt sprak ons aan; ook voor ons waren die mensen heel belangrijk.”

Teamwork als succesfactor

Van Ee en Bol hadden nog niet eerder een acquisitie gedaan. Geen nood. Algauw was een daadkrachtige ‘taskforce’ samengesteld. Twee mensen van Arpentus hadden de lead, terwijl de accountant en een advocatenkantoor met hun expertise bijdroegen. “Eén en hetzelfde team heeft de overname van begin tot eind gerealiseerd. We hebben geleerd dat dit een succesfactor is. Als mensen binnen zo’n team wisselen en niet precies op de hoogte zijn, is het risico dat je elkaar tegenspreekt. Wij hadden soms een stevige discussie achter de schermen, maar hadden naar buiten één stem. Dat geeft slagkracht in het proces en een voorsprong aan de onderhandelingstafel.”

Voet bij stuk

Het was snel duidelijk dat de mensen van SPIE Kabel- en Leidingtechniek overname door Van Voskuilen wel zagen zitten. De overname door het Woudenbergse bedrijf bood tal van voordelen, van eigen bedrijfsschool en engineers tot specifiek materieel en nieuwe opdrachtgevers. Na verkennende gesprekken kreeg Van Voskuilen de exclusiviteit en was het tijd om de deal uit te werken. Van Ee en Bol deden daarbij een stap terug. Arpentus voerde samen met de accountant en advocaat het woord. “Ze hadden ons al verteld dat dit geen kwestie is van ‘even een contractje tekenen’. Daar zijn we achter gekomen. Het had heel wat voeten in aarde voordat we over alle informatie beschikten en de puntjes op de i hadden gezet. Soms bleef Arpentus in de onderhandelingen voet bij stuk houden”, glimlachen de directeuren, “waarop wij dan besloten om wat water bij de wijn te doen en toe te geven. Arpentus blééf scherp. Ze zaten met veel zelfvertrouwen aan de onderhandelingstafel. Dat heeft een goede deal opgeleverd.”

Door mensen, voor mensen

Al voordat de officiële handtekening op papier stond, reisden de twee directeuren af naar Meppel om met het personeel kennis te maken. Een gebakje en een kaasplankje zorgden ervoor dat de Drentse collega’s al snel hun mond vol hadden van de nieuwe naam – Van Voskuilen Industrie. “We kunnen de medewerkers in Meppel nu volop zekerheid en perspectief bieden. Dat is het mooie van deze overname: het is een win/winsituatie. Gerealiseerd met goed teamwork en de betrokkenheid van Arpentus. Zoals het bij ons past. Door mensen, voor mensen.”

En, met welke vraag zit jij?

We luisteren graag

Als ondernemer ben je gewend knopen door te hakken. Maar je zou niet de eerste zijn die onzekerheid voelt als het op (ver)kopen aankomt. Of die juist meer haast heeft dan goed is. Mogen we gewoon eens luisteren naar je verhaal? En meedenken? Kwestie van een telefoontje.