In het kort
Arpentus begeleidde GP Stainless met de aankoop van Wissekerke Techniek

Auto’s en machines kopen, mensen aannemen, in een eigen pand investeren. Peter Keizer en zijn compagnon Geert Grinwis van GP Stainless hadden het al eens gedaan. Maar een bedrijf overnemen? “Wij hadden geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. We namen daarom al snel Arpentus in de arm bij de overname van Wissekerke Techniek. Arpentus hield zich niet alleen bezig met de deal, maar was voor ons echt een sparringpartner.”

Nee, in 2014 hadden Keizer en zijn zwager Grinwis niet kunnen denken dat het van zo’n overname zou komen. De twee hadden allebei hun dienstverband opgezegd. In ruil voor wat? “Nul klanten, nul omzet. We hadden alleen een Caddy waarmee we door het land reden om maatwerkconstructies voor de voedingsmiddelensector te verkopen. De eerste maand verkochten we niets. De tweede maand een klein beetje. De derde maand scoorden we een mooi order”, zo schetst Keizer de begintijd van GP Stainless.

‘Alles GP’

In de jaren die volgden, groeide het bedrijf gemiddeld met twee medewerkers per jaar. Inmiddels staan er negentien mensen op de loonlijst. GP Stainless vervaardigt uiteenlopende machines, apparaten en constructies – allemaal maatwerk – voor de voedingsmiddelensector, de farmacie en de industrie. Hoofdzakelijk branches waar de kwaliteitseisen hoog zijn. “GP Stainless moet in zowel de voedingsmiddelensector als de farmacie een naam worden waar niemand meer omheen kan. Dát is ons doel. We hebben een klant die het al zegt: ‘Alle interne transportsystemen moeten GP worden’”, zo illustreert Keizer de ambities.

Spreiding over sectoren

Toch is het juist het segment industriële toepassingen dat een boost krijgt door de recente overname. Nee, dat is niet strijdig met de ambities van Keizer en Grinwis. De twee kiezen bewust voor spreiding van de orderportefeuille over verschillende branches. “Een kwestie van verbreding van het draagvlak; daarnaast draagt het bij aan risicospreiding. Tijdens de coronacrisis zagen we bijvoorbeeld dat sommige opdrachtgevers in de food minder te besteden hadden, terwijl klanten in de farmacie juist investeerden. Industriële opdrachtgevers vormen daarnaast een derde bron van omzet. Dat was voor ons een reden om Wissekerke Techniek over te nemen.”

Het balletje gaat rollen

Waar het (voorheen) in Ouddorp gevestigde GP Stainless een productiebedrijf is, is het Stellendamse Wissekerke Techniek voornamelijk een handelsonderneming. Naast de oprichter telt het bedrijf nog vier medewerkers. De bouw van speciale systemen of machines besteedde Wissekerke Techniek regelmatig uit aan de Ouddorpse ondernemers. En dat smaakte naar meer. “Toen René Wissekerke ons vertelde dat hij zijn bedrijf wilde verkopen, ging het balletje rollen. We hebben er een paar keer met hem over gesproken, en toen meteen Arpentus erbij betrokken. We wilden voorkomen dat we tijdens die informele besprekingen toezeggingen zouden doen waar we later op terug zouden moeten komen.”

De winst van een sparringpartner

Samen met Arpentus verkenden de ondernemers de mogelijkheden. De uitdaging was enerzijds tot een goede deal te komen en anderzijds de financiering voor elkaar te krijgen. “Arpentus was echt een sparringpartner voor ons. Er werd breed meegedacht; hij gaf tegengas waar nodig. Kwamen wij met een gedachte, dan liet hij de keerzijde zien. Dat is heel waardevol!”

Eén van de winstpunten van het sparren was de verkoop van het eigen pand in Ouddorp. Aanvankelijk wilden Keizer en Grinwis de twee locaties in stand houden; temeer daar Wissekerke Techniek onder de vertrouwde naam in de markt blijft opereren. “Arpentus liet ons de voordelen zien van één locatie. Vanuit financieel én bedrijfskundig oogpunt. Toen de bank er ook de voorkeur aan gaf dat wij het pand in de koop zouden betrekken, was de keuze eenvoudig.”

Verkennen

Bij tal van andere aspecten waren de zwagers blij met het advies van Arpentus. Vele fiscale en juridische aspecten vroegen om een beslissing. Om maar te zwijgen van de onderhandelingen zelf. “Arpentus weet hoe dat werkt”, glimlacht Keizer. “Hij is er bijvoorbeeld bedreven in de onderhandelingsruimte te verkennen bij de verkopende partij, zonder te vroeg positie te kiezen.” Uiteindelijk werd de koop gesloten en de financiering gerealiseerd. “Tijdens de onderhandelingen heeft wederzijds vertrouwen tussen René Wissekerke en ons de boventoon gevoerd. Daardoor is het gelukt.”

Tijd om gas te geven

Inmiddels vertelt Keizer dit vanuit het royale pand in Stellendam. Op gevel en de wapperende vlaggen staan twee bedrijfsnamen. Reden tot euforie? Keizer denkt na. “Nee, dat niet. Het proces om de financiering rond te krijgen in coronatijd kostte veel tijd en energie. We hebben vooral het gevoel dat het nu gaat beginnen. Nú moeten we gas geven. We voelen de verantwoordelijkheid voor al die medewerkers, die hun salaris nodig hebben om hun huis te betalen. We willen voor hen de werkgever zijn waar ze járenlang mee verder willen!”

Kennismaken

Tijd voor een goed gesprek

Zullen we eens samen een kop koffie drinken?

Vragen, ambities, plannen?

Veel ondernemers spelen met gedachten over de aan- of verkoop van een/hun bedrijf. Jij misschien ook. Goede reden voor een gezamenlijke kop koffie, wat ons betreft. Kunnen we het hebben over al je vragen en over al jouw overwegingen. Naar je luisteren. Sparren over jouw strategie, vanuit onze brede ervaring met uiteenlopende sectoren. En jou richting geven in dit belangrijke proces. Bel jij?