In het kort
Arpentus heeft de verkoop begeleid van Kievit Warmte aan Hoppenbrouwers Techniek

Ze zijn er trots op, de broers Leo en Cees Kievit. De naam ‘Kievit Warmte’ is een begrip geworden op Goeree-Overflakkee. Dat is te danken aan jarenlang hard werken. Maar omdat er geen vierde generatie in aantocht is, hakten de broers de knoop door. Ze besloten hun bedrijf te verkopen.

Zijn bureau is leeg. Geen papier te zien. Zo is Cees (53) dat gewend. “We doen alles digitaal”, verklaart hij eenvoudig. Het tekent de ontwikkeling die het installatiebedrijf onder leiding van Leo (57) en zijn broer Cees doormaakte. Het klassieke houten bureau symboliseert het karakter van de ondernemers. “We zijn voorzichtig en behoudend. De groei die we doormaakten, laat een stabiele lijn zien. Dat past bij ons. We hebben met vallen en opstaan alles moeten leren. Drie stappen vooruit, één achteruit.”

Van smederij tot warmtespecialist

Met al die stappen groeide Kievit Warmte uit tot een installatiebedrijf met 33 medewerkers. Dat had opa Kievit niet kunnen denken, toen hij in 1956 een smederij in Middelharnis overnam. De reparatie van kolenkachels leidde tot de verkoop van oliekachels. Daarna kwam de CV-ketel. En inmiddels begint de warmtepomp gemeengoed te worden. De smederij van ooit is inmiddels een eigentijdse warmtespecialist. “We zijn altijd goed geweest voor personeel en klanten”, mijmert Cees hardop. “We helpen waar mogelijk is. Hebben we iets op te lossen bij klanten, dan doen we dat. Koste wat het kost. Daardoor is de naam ‘Kievit Warmte’ een begrip op het eiland geworden. Dat realiseren we ons pas nu de naam gaat verdwijnen. Dat voelt als een verlies.”

Toch verkopen

Het is inmiddels een feit. Voortaan wappert de naam Hoppenbrouwers op de vlaggen. Want Leo en Cees mogen dan trots zijn op hun familiebedrijf, ze achtten de tijd rijp om een koper te zoeken. “Het bedrijf moet groeien. Met onze huidige omvang hebben we op lange termijn onvoldoende bestaansrecht. Tot een paar weken voor het tekenen twijfelden we nog. Verkopen – of toch zelf blijven ondernemen? Je kan je zaak maar één keer verkopen”, schetst Leo de afwegingen. “Maar we hebben geen opvolgers in de familie. En we denken dat Hoppenbrouwers de beoogde groei beter kan realiseren, dan wijzelf. Wij zijn tenslotte geen jonge honden meer.”

Blijven werken

Enkele jaren geleden wás Kievit Warmte al bijna verkocht. De onderhandelingen strandden toen echter op verschillende punten. Door dat traject hadden de broers helder wat ze wel en niet wilden. Ze wilden in elk geval zelf bij het bedrijf blijven werken. Toen Arpentus met een lijstje potentiële kopers kwam, gingen Leo en Cees eerst googelen. “We vroegen ons af: zien wij onszelf werken bij dit bedrijf? Hoppenbrouwers stond meteen bovenaan de lijst.”

Naar de onderhandelingstafel

De onderhandelingen met Hoppenbrouwers vonden plaats in een goede sfeer. Er was duidelijk een klik tussen de partijen. “Maar je moet niet proberen elkaar aardig te vinden”, stelt Cees. “Op sommige punten hebben we stevig onderhandeld. Dat deed Arpentus voor ons. Ideaal. We konden hen met onze eisen naar de onderhandelingstafel sturen. Zo hadden we harde eisen ten aanzien van de arbeidsvoorwaarden van het personeel en onze rol binnen het bedrijf. Onze insteek was eenvoudig. Gaat de koper met deze punten niet akkoord, dan doen wij het niet. We moesten niets. Dat is een prettige positie in de onderhandelingen.”

Autoriteit

In die periode konden de broers leunen op de expertise van Arpentus. “Ze namen de leiding in het proces. Als wij twijfelden, konden ze heel beslist zijn. Daarin toonden ze een bepaalde autoriteit. Ze stelden zich daarin heel principieel op. Ze staan ergens voor en wijken daar niet vanaf. Wat ze doen, doen ze bovendien professioneel.”

Dat gold ook de advocaten en juristen die Arpentus bij de deal betrok. “Je schrikt ervan wat ze kosten”, glimlacht de nuchtere eilander, “maar ook zij namen de leiding. Op een leuke manier. Met humor, vasthoudend en uitgesproken. Dat is prettig, want wij wist heg noch steg.”

Integratie

Inmiddels is de koop rond. Kievit Warmte heet voortaan Hoppenbrouwers. Leo en Cees doen hun werk als altijd. Met energie – en met hart voor de zaak. Nu echter gesteund door een professioneel integratieteam van Hoppenbrouwers. De kracht van deze grote organisatie is nu al voelbaar. De verwachtingen van de broers Kievit lijken uit te komen. Het familiebedrijf, met alle medewerkers en klanten, gaat een veelbelovende toekomst tegemoet.