In het kort
Jan Anker hielpen we bij de samenwerking tussen Meerbouw Rotterdam BV en BILTZ.

Aan een vergaande samenwerking dachten Jan Anker en zijn drie compagnons van Meerbouw nog helemaal niet. Maar op een dag stond er een potentiële partner op de stoep. De vraag was: wilden ze springen? En met wie? En tegen welke voorwaarden?

In 2014 deed Meerbouw nog ‘maar’ 5 miljoen euro omzet. Vorig jaar sloeg de teller uit naar 46 miljoen euro, met bovendien een gezond rendement. “En met groeipotentie”, haast Anker zich eraan toe te voegen. Want tevreden was hij nog niet helemaal. “We zijn een bouw- en onderhoudsbedrijf. De afgelopen jaren zijn we strak op de cijfers gaan sturen. Dat heeft het rendement goed gedaan. Maar er valt nog meer te halen.”

Potentiële partner op de stoep

Dat was min of meer de missie van Anker, die als directeur aan het roer stond, gesteund door de andere aandeelhouders. Groeien en het rendement optimaliseren. Maar toen stond er dus een potentiële partner op de stoep. Wat nu? De vier compagnons – drie zestigers en de 52-jarige Anker – beraadden zich. Ze vroegen hun accountant Visser & Visser om een advies.

DNA-match

“We wilden met een goed gevoel een volgende stap nemen. Met een bedrijf dat past bij ons DNA. Wij zijn een beetje vreemde eend in de bijt. Niet zo stoffig. We hebben zelfsturende teams, en een open cultuur. We zeiden: liever een partner die goed bij het bedrijf past, dan betere voorwaarden van een bedrijf dat minder goed past”, stelt Anker resoluut. “Zo zaten wij erin.”

Meerdere partijen

Dat was de stand van zaken die Arpentus aantrof. Tijd voor actie. Want meer partijen hadden lucht gekregen van een mogelijke transactie van Meerbouw, en meldden zich bij de voordeur. Het door Arpentus samengestelde informatiememorandum deed zijn werk. Er werd koffie gedronken, links en rechts. Maar de eerste gegadigde, Biltz Groep, bleef in alle opzichten nummer één. “Een bijzonder leuke club”, zegt Anker, duidelijk genietend. “We hebben in veel opzichten dezelfde ideeën.”

“Mooi complementair team. De één was een rekenwonder. De ander stroomlijnde alle documenten. De derde bracht rust met zijn zware stem en zorgde op het juiste moment voor olie tussen de raderen.”

Mooi team

Maar ideeën moeten plannen worden, en plannen worden uitgevoerd. Arpentus tuigde een team op voor deze deal. Anker trok nauw met deze mensen op, en beschrijft ze min of meer iconisch. “Mooi complementair team. De één was een rekenwonder. De ander stroomlijnde alle documenten. De derde bracht rust met zijn zware stem en zorgde op het juiste moment voor olie tussen de raderen.”

Rust

Nooit eerder zat Anker – hij bekent het meteen – met zoveel advocaten en adviseurs aan tafel. Maar het tekende het belang van de beslissing. Soms nam de spanning toe. Maar hoogspanning werd het niet. “Arpentus bracht rust”, zo maakt Anker de balans op. “Rust in het proces. Rust in ons hoofd. We wisten zeker dat we steeds de juiste beslissingen maakten. Ook op juridisch gebied, waar heel wat voorwaarden moeten worden vastgelegd.”

Toekomst zeker gesteld

Zo kwam het ervan dat Meerbouw zich aansloot bij Biltz Groep. Wat telde voor Anker en zijn medeaandeelhouders, was een goede toekomst voor het bedrijf. Díe werd gewaarborgd door de samenwerking met Biltz Groep. Tot grote tevredenheid van alle partijen, al kon de fles champagne niet getrokken worden bij de overdracht. De gemeente liet op zich wachten met een document rond de erfpacht van het bedrijfspand, waardoor een gezamenlijk hoogtepunt verschrompelde tot een online kliksessie. Ieder voor zich. “Ik verheug me erop dat ik de komende tijd samen met Biltz kan doorbouwen aan het bedrijf. Of iemand in het bedrijf moet mij inhalen”, knipoogt Anker. “Dan geef ik het stokje over en word ik weer projectleider. Of uitvoerder. Er is genoeg te doen…”

Zullen we eens samen een kop koffie drinken?

Vragen, ambities, plannen?

Veel ondernemers spelen met gedachten over de aan- of verkoop van een/hun bedrijf. Jij misschien ook. Goede reden voor een gezamenlijke kop koffie, wat ons betreft. Kunnen we het hebben over al je vragen en over al jouw overwegingen. Naar je luisteren. Sparren over jouw strategie, vanuit onze brede ervaring met uiteenlopende sectoren. En jou richting geven in dit belangrijke proces. Bel jij?