Twee kleinschalige woon-zorgvoorzieningen verkopen doe je niet zomaar, merkte zorgondernemer Evert Top uit Lunteren. “Zonder de begeleiding van Arpentus had ik het bijltje er bij neer gegooid. Juist door een scherp oog voor de menselijke kant, hielp Arpentus me zakelijk te blijven.”

Elf jaar geleden startte Top samen met zijn vrouw in Lunteren een kleinschalige woon-zorgvoorziening voor ouderen, Dannenborgh genaamd. Het concept bleek succesvol en werd zeven jaar later in Barneveld gevolgd door Vellerveste, een woon-zorgvoorziening voor dementerende ouderen.

Omstandigheden
Top en zijn vrouw genoten van het ondernemen, waar ze hun expertise en passie als zorgexpert in kwijt konden. Een aantal jaren geleden veranderden de omstandigheden echter ingrijpend, toen bleek dat een medische behandeling blijvende gevolgen had voor de inzetbaarheid van Tops vrouw. Het ondernemersechtpaar werd gedwongen na te denken over de verkoop van de woonvoorzieningen. Na lang wikken en wegen namen ze de ingrijpende beslissing afstand te doen van Dannenborgh en Vellerveste.

dannenborghNeutraliserende rol
In het proces dat daarop volgde, was Arpentus onmisbaar voor Top en zijn vrouw. “Als ondernemersechtpaar moesten we echt ons kindje loslaten. Daardoor zaten we er emotioneel in. Er speelt zoveel. Het betekende afscheid nemen van iets waar we aan gehecht waren. Maar het ging ook over de toekomst van de medewerkers en de cliënten. En over ónze toekomst. Tot aan de werkelijke verkoop konden we er bovendien niet over praten. Dat maakte het extra intensief. Al met al deed het veel met me als mens. Bij Arpentus begrepen ze dat. Ze hielpen ons door een neutraliserende rol in te nemen. Dat hield ons bij de les.”

Gevoel telt
Zakelijk blijven betekent voor Arpentus niet dat gevoel geen plek heeft, ontdekte Top. “Integendeel. Gevoel telt wel terdege. Op een gegeven moment voelden de gesprekken met een potentiële overnamekandidaat niet goed. Arpentus adviseerde toen de gesprekken stop te zetten. Dat hebben we gedaan en daar zijn we achteraf gezien heel blij mee. Daarnaast zijn de kennis en vaardigheden van Arpentus natuurlijk onmisbaar. Ze weten alles van de financiële, juridische en fiscale aspecten van bedrijfsverkoop. Het onderhandelen doen ze uitstekend, terwijl je overigens als ondernemer geen tel het gevoel hebt dat je aan de zijlijn staat. Ze blijven je informeren over de ontwikkelingen en vragen steeds hoe je er als ondernemer in staat.”

Zakelijk blijven
Toen de verkoop uiteindelijk een feit was, slaakten Top en zijn vrouw een zucht van verlichting. “Bij elkaar heeft het verkooptraject een jaar geduurd. Het was fijn dat we er een punt achter konden zetten. Hoewel daarna de fiscale en administratieve afwikkeling nog volgde, konden we ons toch weer richten op andere dingen.“ Top startte na de verkoop van Dannenborgh en Vellerveste een zorgadviesbureau. Een bedrijfsvorm die goed past bij de huidige levensomstandigheden. Hij kijkt met positieve gevoelens terug op de begeleiding van Arpentus. “Zonder de begeleiding van Arpentus had ik het bijltje er bij neer gegooid. Juist door een scherp oog voor de menselijke kant te hebben, hielp Arpentus mij zakelijk te blijven en bereikten we een resultaat, waar iedereen blij van werd.”