Na een periode van 35 jaar besluit Jan van Stenis zijn onderneming te verkopen. Het was een spannende tijd voor de ondernemer, maar hij kijkt tevreden terug op het proces en de werkwijze van Arpentus. “Ze betrokken mij bij elke stap. Dat is heel prettig.”

Jan van Stenis zal de periode vlak voor kerst 2016 niet snel vergeten. Het is de tijd waarin de zeventigjarige ondernemer definitief afstand doet van zijn bedrijf ETB de Noord, een elektrotechnisch installatiebureau. Vijfendertig jaar lang stak hij er al zijn energie en aandacht in. Wat begon als eenmanszaak groeide door de jaren heen uit tot een organisatie met zeker vijftig man personeel, met locaties in Alblasserdam en Zwijndrecht. Aan mooie jaren van zoeken, ondernemen en uitbreiden komt eind 2016 een einde.

Knoop
De ondernemer moest keuzes maken. Na een periode van 35 jaar kijkt Van Stenis voor het eerst achterom. “Toen ik vijfenzestig werd, vroeg ik mijzelf af: ‘hoe lang ga ik dit nog doen?’ Ik ging nog vijf jaar door.” Een ziekenhuisopname zorgt ervoor dat de ondernemer de keuze moet maken. “Uiteindelijk heeft dat het proces echt in gang gezet”, vertelt Van Stenis. Eerder polste hij al wel intern wie interesse zou hebben in een overname. Deze pogingen lopen op niets uit. Als hij in 2016 zeventig jaar wordt, schakelt Van Stenis over op een andere versnelling.

 Spannende tijd
“We waren al jaren klant bij Visser & Visser. Toen onze accountant hoorde dat ik het bedrijf van de hand wilde doen, vertelde hij over zijn connecties bij Arpentus.” De eerste contacten zijn snel gelegd. Vanaf dat moment breekt een spannende tijd aan voor Van Stenis. De ondernemer heeft wel verstand van zijn eigen business; echter het verkopen van een bedrijf is andere koek.

Voorwaarden
Eerst gaat Van Stenis in gesprek met Arpentus. “Ik had bepaalde voorwaarden. Ik wilde iemand die feeling heeft met de branche, bestaande medewerkers behouden én ik was van mening dat het bedrijf op dezelfde locatie moest blijven. Dit hebben ze goed begrepen.” Dan gaat Arpentus op zoek naar geschikte kandidaten. Van Stenis: “Ze betrokken mij bij elke stap. Dat is heel prettig. Je wilt bijvoorbeeld niet worden overgenomen door de concurrent. En ik kreeg de ruimte om zelf kandidaten aan te dragen.”

Kennismaken en onderhandelen
Na een kennismakingsperiode starten de onderhandelingen. De zoektocht levert verschillende  geschikte kandidaten op. “Uiteindelijk brachten twee van hen een bod uit. Met een van hen spraken we verder. Maar na een goed bod ben je er nog niet, zo bleek. Dan komen alle juridische aspecten om de hoek kijken. Arpentus kent het klappen van de zweep. Zij geven rugdekking waar koper en verkoper tegenover elkaar staan, door hun kennis van zaken. Ik ben maar een leek op dat gebied, dus dat was erg prettig.”

Garantiebepaling
Als voorbeeld noemt de ondernemer de garantiebepalingen. “Daar had ik totaal geen verstand van. De koper kwam met een document van zeventien kantjes. Ik was daar alleen nooit uitgekomen, Arpentus keek hier samen met een advocaat naar en zij wogen alles netjes voor mij af.”

Aanbevelen
Van Stenis zou een samenwerking met Arpentus dan ook aan ieder ander aanbevelen. Sterker nog: dat doet hij al. “Het is al eens ter sprake gekomen op het dorp. Dan zeg ik: als het u zelf te machtig wordt, stap dan eens naar Arpentus. Ik heb er in ieder geval zeer goede ervaringen mee.”