In het kort
Arpentus heeft Imto Benelux Vastgoedonderhoud mogen begeleiden bij de verkoop aan Takkenkamp Groep BV.

Een simpele beslissing was het niet voor Addie Tom en neef Xander Tom, om hun familiebedrijf Imto Benelux te verkopen aan een derde. Maar de kogel ging door de kerk en algauw konden de onderhandelingen met een potentiële koper van start gaan. Een intensief proces, dat Arpentus begeleidde. “Fijne mensen”, zo vat Addie zijn diep gevoel van waardering voor Arpentus samen, en dan zegt de Rotterdammer precies wat hij denkt.

Toen John Tom in de jaren zeventig met het reinigen van tapijten begon, kon hij niet denken dat zijn bedrijf zou uitgroeien tot het Imto van vandaag. Zoons Addie en Hans zetten het bedrijf in 1985 voort; tien jaar geleden nam Xander de plaats van zijn vader in. Imto is nu een specialist in vastgoedonderhoud en renovatie, met 58 medewerkers op de loonlijst en dagelijks een zelfde aantal flexibele collega’s aan het werk. “We hebben de laatste jaren samen flink gas gegeven. Wij zijn inmiddels de 60 gepasseerd en willen het rustiger aan gaan doen”, zegt Monique Peperkamp, partner van Addie en de laatste jaren directrice van Imto.

Niet binnen de familie

Aanvankelijk vestigden zij hun hoop op hun nu 38-jarige neef Xander. Zou hij het familiebedrijf willen voortzetten? Onder leiding van Arpentus werd het gesprek daarover gevoerd. “Imto groeit flink en dat vraagt de komende tijd de nodige energie”, zegt Xander. “In mijn eentje wil ik die kar niet trekken. De mogelijkheid om het samen met iemand anders voort te zetten, heb ik ook verkend, maar dat liep op niets uit. Nadat ik het met mijn vader had besproken, heb ik uiteindelijk besloten ook mijn aandelen aan te bieden.” Daarmee vervloog voor Addie en Monique de hoop op voortzetting binnen de familie. “Arpentus heeft dit proces goed begeleid en gemasseerd”, zo typeren ze de rol van Arpentus, “met veel aandacht voor de menselijke kant, zowel aan de zijde van Xander als van ons.”

In vakantietijd

Het gezamenlijke uitgangspunt was toen het zoeken naar een overnamepartij die qua cultuur zou matchen. Geen snelle investeerder, zodat de medewerkers hun plek konden behouden. “Arpentus heeft een memorandum opgesteld en een aantal partijen benaderd. En toen ging het snel. Het familiebedrijf Takkenkamp toonde serieuze interesse en claimde exclusiviteit. “Terwijl we alle drie op vakantie waren in het buitenland, stelde Arpentus een intentieovereenkomst op, waarmee we na het nodige telefonisch overleg akkoord gingen”, zo blikt Monique terug.

Geruststellend

In de onderhandelingen die volgden, nam Arpentus de leiding namens Imto. Het proces was intensief. Op een zeker moment dreigde de overname te stranden, toen bepaalde voorwaarden een bottleneck leken. “We waren bijna zover dat we er een punt achter wilden zetten, toen Takkenkamp alsnog akkoord ging. Op dat soort momenten bleef Arpentus rustig, en stelden ze ook ons gerust. Dat heeft veel betekend voor ons”, vindt Monique. Addie kan zich daar helemaal in vinden. “Ze waren er altijd voor ons, zelfs op zaterdag. Niets was teveel gevraagd. Op de spannende momenten konden we ze altijd bereiken. Ze hebben ons echt ontzorgd, en veel aandacht voor de menskant gehad. Fijne mensen!”

De gewenste vrijheid

Addie en Monique bouwen hun actieve rol stapsgewijs af. Ze zijn van plan zich meer te gaan ontspannen. Xander is de komende tijd nog volop actief in het bedrijf, nu met het grotere Takkenkamp achter zich. “De verkoop onder leiding van Arpentus heeft de vrijheid gebracht waar we aan toe waren. Het was een intensief proces, maar met een mooi resultaat!”

Zullen we eens samen een kop koffie drinken?

Vragen, ambities, plannen?

Veel ondernemers spelen met gedachten over de aan- of verkoop van een/hun bedrijf. Jij misschien ook. Goede reden voor een gezamenlijke kop koffie, wat ons betreft. Kunnen we het hebben over al je vragen en over al jouw overwegingen. Naar je luisteren. Sparren over jouw strategie, vanuit onze brede ervaring met uiteenlopende sectoren. En jou richting geven in dit belangrijke proces. Bel jij?