Kopen uit een faillissement is spannende handel. Het gaat snel, de druk is groot, de mogelijkheden beperkt, details zijn belangrijk en fouten worden genadeloos afgestraft. En toch doen we het nog steeds. Lees in dit blog waarom kopen uit een faillissement interessant kan zijn.

Kopen uit een faillissement is spannende handel. Het gaat snel, de druk is groot, de mogelijkheden beperkt, details zijn belangrijk en fouten worden genadeloos afgestraft. En toch doen we het nog steeds. Waarom? Soms als we zien dat een gezond bedrijf door een ongelukje in het putje is beland. Soms heeft het management niet tijdig ingegrepen. Soms botte pech door een verkeerd getimede investering. Veel van deze pechzaken maken failliete ondernemingen tot goede koopopties. Immers, de faillissementsoorzaak is snel op te lossen en in de toekomst te voorkomen. Kopen uit faillissement is vooral geschikt voor ondernemingen die hun zaakjes goed op orde hebben, hun handen vrij om aan te pakken. En natuurlijk de beschikking hebben over een oorlogskas.

Daarnaast ook wel een klein ethisch aspectje: je helpt goede mensen weer aan een baan, aan perspectief en uitdaging. Belangrijkste is natuurlijk de prijs. Voor een lage prijs en een flink risico kun je met de gekochte delen van de failliete onderneming een snelle stap voorwaarts maken. Dat er weinig garanties zijn en er een bovengemiddeld risico is, vinden veel ondernemers niet erg. Misschien zelfs wel een beetje extra uitdagend.

Kortom, uitbreiden door het kopen van een failliete onderneming is een prima optie. Maar weet wat je doet! Bij je voorganger is het niet voor niets fout afgelopen.

 

Drs. Jurgen Boer RA, partner